Läroplanen bygger på studiehelheter. På grundnivån har vi tre studiehelheter och på fördjupad nivå en studiehelhet. I varje studiehelhet ingår förutom enskilda lektioner i ett instrument/sång och kurser i musikens gestaltning (teori), även samspel.

Att spela och sjunga tillsammans med andra är det som för många gör denna hobby till en meningsfull fritidssysselsättning.

I flera orkestrar är också pianister och gitarrister välkomna. I listan över orkestrar hoppas vi att du hittar ditt alternativ.

För de som har sång som huvudinstrument gäller på samma sätt att delta i en kör eller om man spelar ett bandinstrument, så deltar man i ett band.

Stråkorkestrar,
nybörjare, nivå 1 & 2

Det finns stråkorkestrar både för nyböjare och lite längre hunna elever. Stråkorkestrarna kommer att ha alternativa övningstider då man kan öva i en mindre grupp. Sedan spelar alla tillsammans i en orkester vissa övningsdagar. 

Övningstider

Kammarorkestern Cappella

På fördjupad nivå och för längre hunna spelare finns kammarorkestern Cappella.

Cappella övar peridovis, oftast fredagkväll och lördag förmiddag. Om du inte är elev i musikinstitutet, kontakta kansliet för provspelning, kansliet@kungsvagen.fi

Mer info av intendent Jennika Pohjola, jennika.pohjola@kungsvagen.fi

Orkestern Folksvägen

Stråkinstrument skapar grunden till orkestern Folksvägen, men även andra instrument är välkomna med - framför allt olika kompinstrument (gitarr, piano, dragspel, harpa mm). Vi spelar allt från traditionell folkmusik till nyare former av folkmusik, dessutom improviserar vi.

Mottot är att "alla spelar", dvs alla från nybörjare till längre hunna spelare kan komma med och spela på sin egen nivå. Vi brukar ha några konserter under läsåret och på våren har vi under de senaste åren uppträtt på Rotfest (folkmusikfestival i Esbo).

Kontakta Emma Viljanen-Laurmaa emma.viljanen@kungsvagen.fi eller kansliet kansliet@kungsvagen.fi ifall du är intresserad att börja.

Övningstider

Barockstigen

Kom och spela barockmusik i trevlig sällskap på måndagar i Stockhuset! Det finns två grupper på olika nivåer för dig som redan klarar dig självständigt i grupp. Övningar sker varannan vecka och ibland slår vi ihop grupperna och formar en stor barockorkester.

Instrument:
blockflöjt, flöjt, violin, altviolin, cello & piano (som spelar cembalo)

Nivå: Nivå 2 uppåt

Övningstider

Blåsorkester

SvängGänget

SvängGänget är en nybörjarblåsorkester för elever som spelat ett blåsinstrument minst ett år. Övningar på torsdagar i Vindängensalen i MIK, Hagalund.

KlangLigan

KlangLigan är MIK:s blåsorkester för elever på grundnivå 1–2. De flesta blåsinstrumenten samt rytminstrument och klockspel ingår. Att vara med i orkesterverksamhet är jätteroligt och skapar en positiv känsla och motivation för att vilja lära sig mera på det egna instrumentet. Välkommen med!

KingsRoad

KingsRoad är MIK:s legendariska blåsorkester för längre hunna elever samt amatörer i alla åldrar. Vi har redan gjort många konsertresor och uppträtt bl a på Glims höstmarknad, Nyländsk afton i Esbo o s v. Vi hyser stor respekt för varandra och musiken och för våra tre dirigenter. Vårt motto är: Om vi gör något, så gör vi det bra och med glädje! Kontakta kansliet för provspelning.

Övningstider

Gitarrorkester

Gitarristerna kommer att ha en orkesterperiod som genomförs med stämövningar på de olika undervisningsplatserna och några gemensamma övningar inför slutkonserten.

Sagt om SvängGänget

Jag tycker att det roligaste med SvängGänget är att träffa kompisar och hinna prata med dom. Vi spelar bra låtar och det lönar sig att vara med och spela.
Det roligaste är att vi är många som spelar tilsammans. Det jobbigaste kan vara att få de högre tonerna, men man lär sig. Vi har bra stycken i SvängGänget.
Bäst är nog att få spela med och träffa kompisarna i SvängGänget. Vi har varierande låtar och man lär sig att spela här, roligaste att spela då vi har nya låtar.

- Max - Emil - Elis -


Sagt om KlangLigan

Det är roligt av vara en del av något och att se att det blir något av allting, alla små saker man övar. Tycker mest om att spela på KlangLigans övningar och jag har fått många nya kompisar. Jussi, Albinus och Janka är roliga

- Alfons -


Sagt om KingsRoad

Efter att ha spelat i blåsorkestern KingsRoad i 6 år kan jag säga att det definitivt är något som är värt att göra på sin fritid. Det man lärt sig under lektionerna får man användning för och man känner också av de framsteg man gör. Att få spela tillsammans med en större grupp är också något som bidrar till att göra det roligt. Man får träffa många olika personligheter som alla på sitt sätt gör orkestern till det den är och det blir lite variation

- Anton -