ÅRETS MUSIKAL MOMENTUM

En musikal här och nu

URPREMIÄR PÅ STORA SCENEN 30.11.2021
 

I år är det 25 år sedan TaDaM hade premiär på sin första musikal Blyton Rock (1996). Genom åren har över 250 ungdomar medverkat i TaDaMs/Nya TADAMS produktioner som skådespelare, körsångare eller som musiker i musikalbandet. Många av dem har fortsatt på skådespelarbanan eller musikerbanan.

MOMENTUM har en nyskriven text men jubileet till ära är musiken i föreställningen från utbildningens tidigare musikalproduktioner.

Skådespelare:

Karin Boström, Dina Fierens, Eva Gustafsson, Merita Hildén, Jessica Korkman Lopes, Olivia Laaksonen (danskapten), Merete Lindholm, Katie Lindqvist, Jenina Nyström, Anna Rosendal, Rebecca Strömsten

Musikalbandet:

Kapellmästare Mika Westerlund (piano), Elis Krzywacki (elgitarr), Oscar Fagerhed (bas), Edvard Busck-Nielsen (trummor), Ivar Sundman (tenorsaxofon, barytonsaxofon), Anton Taleiko (trumpet, flygelhorn), Oskari Matinlassi (trombon), Paavo Hartikainen (trombon)

Föreställningar: 

Tis 30.11 kl. 14.00
Tis 30.11 kl. 19.00
Ons 1.12 kl. 14.00
Ons 1.12 kl. 19.00
Tor 2.12 kl. 12.00 

MER INFO OCH BILJETTER FRÅN:
SVENSKA TEATERN
 
FÖLJ NYATADAM PÅ INSTAGRAM

 

Ny utbildning startar i januari 2022

Sista ansökningsdagen är 6.12.2021.
Inträdestillfället är 15.12.2021
 

Är du i åldern 15-22 år och intresserad av musikteater?

I januari 2022 startar igen en 1,5 -årig musikteaterutbildning. 

Utbildningen har funnits i 25 år och sedan år 2015 är den ett samarbete mellan Svenska Teatern och huvudstadsregionens svenska musikinstitut och Svenska Teatern. 

Som elev i Nya TADAM blir du inskriven som sångelev i ett musikinstitut. Förutom sånglektioner får du undervisning i körsång, dans och drama och får uppleva att stå på scen i en musikteaterföreställning.

Antagningsprovet hålls onsdagen den 15 december kl. 17-20 i Tölö gymnasiums festsal, Sandelsgatan 3. Under antagningsprovet dansar och sjunger vi och gör teaterimprovisation.

Mer detaljer och info om provet och hur du skall förbereda dig skickas per e-post till de som har anmält sig. 

 

1. Anmäl dig till auditionen via denna länk: https://forms.gle/xqJmaWyS2sbYvjj58 

2. Skicka en video där du presenterar och berättar om dig själv. Svarar på frågan om varför du vill söka in till Nya Tadam och om du har erfarenhet av sång, dans eller drama från tidigare. Videon får vara MAX. 3 minuter lång. Skicka videon via whats app till: 0505357965 (Elin Westerlund producent.) 

För att bli antagen behövs inga förhandskunskaper inom sång, dans och teater men vi söker dig som har ett genuint intresse att utvecklas inom dessa områden! 

Sista anmälningsdagen är 6.12 

 

Nya Tadam har i regel dramaundervisning måndagar kl.17-19, dans tisdagar kl.19-20, varje vecka har du också en privat sånglektion. När vi börjar repetera inför föreställning har vi längre lektioner och ibland repetitioner på helger och lov (t ex. höstlov, sportlov och påsklov).

Frågor riktas till musikinstitutens kanslier eller till producenten Elin Westerlund, elin.westerlund@moks.fi, tel.nr: 0505357965


Musikteaterutbildningen Nya Tadam

Nya TADAM är en 2-årig musikteaterutbildning för ungdomar i huvudstadsregionen i åldern 15-22. Utbildningen startade redan 1994 då hette den TaDaM och fungerade under Brages Musikskola men är sedan 2015 är den ett samarbete mellan Musik- och Kulturskolan Sandels i Helsingfors, Musikinstitutet Kungsvägen i Esbo, Grankulla musikinstitut samt Vanda musikinstitut.

Under tidigare år har utbildningen ofta kulminerat i en Broadway musikaluppsättning. Efter att utbildningens blev ett större samarbete mellan fyra musikinstitut har konceptet ändrats lite och eleverna gör en mindre föreställning i slutet på första året och en större produktion i slutet på andra året. Nya TADAM har ett pågående samarbete med Svenska Teatern och föreställningarna förverkligas på Svenska Teaterns scener. Nyskrivet har varit ett ledord vad gäller texten och musiken.

Våren 2017 avslutades perioden med den nyskrivna ungdomsmusikalen Connected. Under våren 2019 jobbade eleverna med föreställningen Vilja Andas. Det var en nyskriven pjäs som modigt tog sig an det aktuella temat om ungdomars psykiska hälsa och ohälsa.

Genom åren har ett starkt brand skapats

Under åren har en ansenlig mängd av våra finlandssvenska skådespelare och musikalartister startat sin yrkesbana i Tadam. Genom åren har ett starkt brand skapats. Namnet Tadam känner de flesta svenskspråkiga i huvudstadsregionen till. Det är alltså inte bara utbildningens eleverna som nås utan det är också en stor publik som får ta del av produktionerna, således är Nya TADAM ett visitkort för alla medverkande musikinstitut. T.ex. Connected år 2017 sågs av över 3000 personer, trots sin korta spelperiod.

Grundläggande men gedigen musikteaterutbildning

Syftet med utbildningen är att erbjuda eleverna en grundläggande men gedigen musikteaterutbildning, där de själva är med och både skapar och framför materialet. Utbildningen är uppbyggd så att eleverna har undervisning 3 gånger i veckan; drama- och dans undervisning samt individuella sånglektioner/ körsång. Utöver det ordnas det varje termin två intensiva repetitionsveckoslut, sista terminen inför slutproduktionen uppgår repetitionerna allt som allt till ca. 160 h. Det betyder att eleverna verkligen satsar helhjärtat och fokuserat och i slutändan får de en verkligt omfattande och professionell utbildning.

Utbildningen leds av en styrgrupp bestående av musikinstitutens rektorer samt producent Elin Westerlund och dramapedagog/regissör Marika Parkkomäki. Utöver dessa finns det dans-, kör- och sånglärare från alla musikinstitut knutna till utbildningen. Till utbildningens produktioner engageras dramaturg, kompositör, kapellmästare och övrig teknisk personal. I bandet ingår det både professionella musiker/lärare och studeranden.

Allmänbildande kunskap om teater och musikal

Utöver den ordinarie undervisningen försöker utbildningen också ge eleverna en allmänbildande kunskap om teater och musikal, genom att under året tillsammans gå på föreställningar samt ha gästföreläsare/lärare med specialkunskap inom området. T.ex. förra året höll Martin Segerstråle en masterclass i musikalsång åt oss. (Segerstråle är utbildad musikalkapellmästare från Royal Academy of Music i London, han var kapellmästare för CATS på Tampereen Teatteri 2018 och snart aktuell som kapellmästare för Ringaren i Notredame på samma teater. Numera också kursrektor för Wegelius institutet.)

År 2018 beviljade Svenska Teaterns stipendiefond ett resestipendium för hela gruppen vilket gav oss möjligheten resa till London och se på musikal och teater. Motiveringen till ansökan var att Nya TADAM ger grundutbildning till framtidens skådespelare och musikalartister i svenskfinland. Tadam-eleverna brinner för musikal men de flesta har aldrig ens sett en West End musikal, vilket anses höra till allmänbildningen. I början på november 2018 reste hela gruppen till London och såg Les Miserables på Queen’s Theatre samt Romeo och Julia av The Royal Shakespeare Company. Resan var inspirerande och en fantastisk upplevelse för alla som deltog.

Vi samarbetar

Utbildningen sker som ett samarbete mellan huvudstadsregionens musikinstitut:

 Musik- och Kulturskolan Sandels
Musikinstitutet Kungsvägen
Grankulla musikinstitut
Vanda musikinstitut

samt med Ungdomsgården Sandels och Svenska Teatern.