Samspel ingår i studierna vid MIK. Det finns flera olika möjligheter och något för alla. Läs mer om de olika alternativen nedan. Be hjälp av vår studiehandledare ifall du vill ha råd.
För olika instrument och olika nivåer
Olika körer för både flickor och pojkar ca 7-18 år
För både flickor och pojkar ca 16 år -
För dem med pop&jazz undervisning
Musikteaterutbildning
Studierna i MG (teori) ingår i studiehelheterna
De olika delmoment som ingår i instrument- eller sångundervisningen vid MIK
Få tips om hur man kan planera sina studier och hur man bäst övar
MIKs elevregister finns i Eepos. Alla elever har en egen sida i Eepos där man själv kan följa med sina studier, uppdatera kontaktuppgifter och ha kontakt med läraren samt samla material från sina studier.
Ifall du glömt ditt lösenord, kontaka kansliet@kungsvagen.fi
I slutet av januari 2020 hade ni möjlighet att svara på tre olika enkäter angående studierna vid MIK. Enkäterna var riktade till elever mellan 9–12 år, elever över 13 år samt föräldrar. Vi hade en liknande enkät senast år 2017. Tack till alla er som tog er tid att svara på frågorna i enkäten!
Överlag är svaren väldigt positiva och vi är mycket glada över att ni verkar trivas vid MIK!
Bland 9 – 12 åringar märker vi hur glädjen att musicera sprudlar fram. Eleverna verkar komma med mer förslag till repertoar än tidigare och det improviseras också något mer nu jämfört med svaren år 2017. Det här går hand i hand med den nya läroplanen om att eleven ska vara med och skapa sin egen repertoar och målsättningar. Även teoretiska saker avhandlas något mer än tidigare på instrumentlektionerna. Alla som svarade tycker det är roligt att komma på lektionerna.
Även bland eleverna över 13 år verkar det som om eleverna får komma med mer förslag till repertoar än tidigare och nästan 90% av svarandena säger att de kan påverka sina musikstudier tillräckligt mycket. Ett fint resultat med hänvisning till den nya läroplanen.
Ungefär hälften av svaren menar att läraren uppmuntrar till eget improviserande och skapande av musik.
Även nästan 90% svarar att de vet vad de är bra på och vad de kan bli bättre på i musiken. Bl.a. med tanke på det livslånga lärandet är den här frågan av vikt, något som också betonas i den relativt nya läroplanen.
Bland de fritt formulerade kommentarerna kan vi läsa att stämningen överlag är riktigt bra vid MIK även om någon tycker att det ibland är lite för allvarligt för eleven.
Föräldrarna svarar att 96% av eleverna trivs på instrument- eller sånglektionerna och är överlag mycket nöjda med studierna vid MIK. Musikens gestaltning, eller teoriundervisningen, är enligt en del problematisk och inte så inspirerande. Vi har dock integrerat den första teorikursen i instrumentundervisningen så att sambanden mellan teori och praktik ska vara så tydlig som möjligt. För övrigt ska vi försöka fortsätta utveckla pedagogiken inom musikens gestaltning så att sambandet mellan teori och praktik framgår så tydligt som möjligt.
De flesta tycker att MIKs samspelsformer fungerar bra och att det finns tillräckligt av dem. Atmosfären vid MIK tycker de allra flesta att är riktigt bra och man känner sig välkommen vid MIK.
Hemsidorna tycker de flesta att fungerar bra men en del tycker att de är otydliga och att det är besvärligt att hitta relevant information där. Vi ska försöka göra dem enklare och förtydliga innehållet.
Det är någon som svarat att de upplevt mobbning vid MIK. Jag hoppas att den som upplevt det här tar kontakt med någon av rektorerna för att diskutera saken närmare så att vi på alla sätt och vis kan motverka det här. Även gällande övriga problem är ni välkomna att ta kontakt och diskutera.
Jag tackar er för alla era svar och vi kommer att diskutera svaren närmare med lärarna och fortsättningsvis utveckla MIK utifrån den respons vi fått från er.
Enkätsvar elever 9-12 år
Enkätsvar elever över 13 år
Enkätsvar föräldrar
Register- och dataskyddsbeskrivning
Slutrapporter från projekten Kreativ improvisation 1 och 2
MIKs samarbetsprojekt med musikinstituten Juvenalia och Avonia kring fortbildning i improvisation som pågick mellan åren 2016-2019.