Harpa

klassisk undervisning

Har du någonsin hört en harpa på riktigt? Låter det inte fint? Att börja spela harpa är inte svårt: alla kan knäppa på strängarna och få ut vackra melodier och de lite mer avancerade kan också spela fylliga komp till melodin. Det är mångsidigheten och klangen som är det roliga med detta ganska ovanliga instrument. På harpa kan man spela solo, ackompanjera eller spela med i en (symfoni)orkester.

Det finns harpor i många olika storlekar: små harpor med 24–37 strängar och stora med upp till 47 strängar. De små harporna kallas också folkharpor, för de används i t ex irländsk musik. Dessutom är de väldigt bra för nybörjare eftersom de är lätta att spela på och att ta med sig. På harplektionen spelar du dock på institutets instrument, så man inte behöver kuska sitt eget instrument varje vecka.

Skötselråd:

Placera harpan på ett lugnt ställe i hemmet, gärna nära en vägg eller ett hörn. Se till att det inte finns ett värmebatteri eller ett öppet fönster närheten, samt att harpan inte står i direkt solljus eller drag. Håll temperaturen och fuktighetsgraden så jämn som möjligt, så hålls instrumentet bättre stämt.

Stäm harpan vid behov eller minst en gång i veckan. (Till det här får du råd och hjälp av läraren.) Byt eventuella söndriga strängar så fort som möjligt.

Tvätta händerna före du börjar spela, och ha alltid korta naglar. Se till att du har en tillräckligt hög (justerbar) stol, och eventuellt en pall under fötterna. När du spelar har du notstället på din vänstra sida, så kan du bäst se noterna. Efter att du spelat sätter du ner kläpparna (på en liten harpa) eller upp pedalerna (på en stor harpa) och täcker harpan med ett skynke.

Låt alla vänner, bekanta och släktingar njuta av harpmusik alltid när det är möjligt - och kom ihåg att njuta själv!
 

<< Föregående   Följande >>

ALLA INSTRUMENT